A harkányi gyógyvízkészlet biztonságba helyezése és a Dél-Villányi térség hévízkészletének felmérése

elvalaszto

Az Európában egyedülálló harkányi gyógyvíz 50-70 méteres mélységből, termelőkutakon keresztül jön a felszínre. Az átlagosan 62 ºC hőmérsékletű víz ásványi anyag tartalma literenként több mint 1 000 mg. Gyógyászati szempontból legjelentősebb ásványi anyaga a két vegyértékű kénvegyület, a karbonszulfid (COS), amely gáz alakban a vízben oldott állapotban található. A kifolyó vízben, nyomás alól felszabadulva azonnal bomlani kezd, átalakul kénhidrogén-gázzá, amely jellegzetes szagát adja. A vízben apró szemcsékben kiváló elemi kén jól megfigyelhető a medencében is oldalfényben. Az alkáli hidrogén-karbonátos kénes (szulfidos) gyógyvíz összetételét tekintve Európában egyedülálló.

A virágzó fürdő város helyén egykor bűzös, kénes szagú mocsarak voltak, vagyis a víz természetes források formájában tört a felszínre. A mondák szerint a mocsarak lecsapolása során, egy itt dolgozó jobbágy fedezte fel a gyógyító hatást, akinek a lába meggyógyult attól, hogy egész nap a meleg vízben állva dolgozott. Írásos emlék 1823 óta van a Harkányi gyógyvíz jótéteményeiről.

Napjainkban a 2003-ban felújított gyógyfürdő egy teljesen, egy félig fedett és egy szabad gyógymedencével, összesen 2 098 m2 vízfelszínnel, 110-153 cm vízmélységgel 34-38 ºC víz hőfokkal biztosítja vendégeinek a gyógyulást.

Az értékes gyógyvíz vízkémiai összetételét, valamint mennyiségét is védeni kell. A gyógyvíz védelmét szolgáló védőterület meghatározás a SMARAGD-GSH Kft. és a MECSEKÉRC ZRt. közös munkájaként készült el a 123/1997 (VII.18.) Kormányrendelet alapján. A védőidomterv elkészítése mellett foglalkoztunk a Dél-Baranyai térség (Villányi-hegység és a Dráva medencéje közötti terület) felszín alatti vízkészletével, ennek mennyiségi és áramlási viszonyaival.