Miskolc város termál vízbázisának biztonságba helyezése

elvalaszto

A Bükk hegyég karsztos kőzetei a mélyben is folytatódnak a szomszédos hegyek és az Alföld irányában. A Föld hője a mélyben felmelegíti a kőzetek repedéseiben lassan szivárgó vizet. Ezt a melegvizet aknázzák ki Miskolc város fürdői is. A város jövőjét, túrisztikai fejlesztéseit jórészt erre a vízkincsre alapozza.

A fürdők között a legismertebb a Miskolctapolcán található, hidrológiai és balneológiai jelentősége alapján 1982 óta fokozottan védett természeti érték, a 27–31 °C hőmérsékletű, 130 mBf magasságban fakadó gyógyvíz, a Termál-karsztforrás, és fürdővé alakított barlangja, a Barlangfürdő.

Miskolc belvárosának szívében, az Avas alatt lévő Erzsébet téren (Szabadság tér) állt egykor a város egész éven át üzemelő gőzfürdője és fedett uszodája. A patinás kupolás épület 1996-óta Erzsébet-fürdő Alternatív Diagnosztikai, Terápiás és Egészségmegőrző Központként működik. A termálkút vize 45 °C körüli hőmérsékletű, a magas szulfid tartalomnak köszönhetően kénhidrogén szagú.

A harmadik fürdő Miskolc keleti városrészén, a Tiszai pályaudvar közelében, a Szinva-patak bal partján 1927-ben létesült, majd rövidesen a helybeli lakosok kedvelt és látogatott Augusztus 20. strand- és termálfürdőjévé vált. Ma már Selyemréti Fürdőnek nevezett létesítményt két termálkút látja el, a kifolyó karsztvíz 45 °C körüli hőmérsékletű.

A termálkutak és a Termál-forrás védelmét szolgáló védőidomokat, és a biztonságba helyezési tervet a SMARAGD-GSH Kft. készítette el 2013-ban, a 123/1997 (VII.18.) Kormányrendelet alapján. A kialakított védőterületek egységes rendszert képeznek a Miskolc város vízellátását biztosító hideg karsztforrások védőterületeivel.