Vízgazdálkodási döntéstámogató monitoring rendszer tervezése a Bükk-vidéken a fenntartható fejlődés érdekében (VIMORE)

elvalaszto

Mi jut eszünkbe a Bükk hegységről? Barlangok, tiszta források, a Szalajka vízesés Szilvásváradon, a Lillafüredi Hámori-tó, a Török fürdő Egerben, a Miskolctapolcai barlangfürdő, az Egerszalóki „sódomb”, és még bizonyára sok más szépség is. A felsoroltakban van egy közös vonás: létük a karsztvíztől függ. Kevésbé ismert adat, hogy a környező kisebb települések, valamint Eger és Miskolc vízellátása is 90’%-ban a karsztvízből történik. Vannak időszakok, amikor a kevés csapadék miatt a víz is kevés. Ennyiféle, az ökológiai és társadalmi vízigények kielégítésére nem elegendő. Ezért a vízzel, ugyanúgy ahogy a pénzzel gazdálkodni kell. A jó és előrelátó vízgazdálkodás alapja, a terület pontos ismerete, a változások folyamatos megfigyelése, és a helyes, időben történő intézkedés.

A „VÍzgazdálkodási döntéseket támogató MOnitoring REndszer megvalósítása a Bükk-vidéken a fenntartható fejlődés érdekében” című, rövid nevén VIMORE projekt során a bükki felszín alatti vízrendszert kutattuk vízgazdálkodási szempontokat figyelembe véve. A meglévő mennyiségi karsztvíz-monitoring mérőállomásokat (mélyfúrású kutak, források) automata csapadék, lég-, ill. talaj hőmérsékletmérő állomással, valamint barlangi vízszinteket mérő megfigyelési pontokkal bővítettük. Körbemérés keretében megállapításra került a felszín alól, természetes módon távozó víz mennyisége, valamint meghatározásra kerültek az ipari-, ivó-, és termál- vízigények. A fenntartható hasznosítás érdekében a projekt foglalkozott az ökológiai vízkészlet fogalmával és mennyiségével az EU Víz Keretirányelv figyelembe vételével. A felülvizsgálat alapján új, kiegészítő monitoring elemek lettek tervezve, a rendelkezésre álló adatokból döntéstámogató adatbázis és térinformatikai rendszer jött létre.

A SMARAGD-GSH Kft. új módszert dolgozott ki a beszivárgás, a vízkészletek utánpótlódásának számítására.

A projekt a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP-3.1.1.-2004-05-0530/3.0) alkalmazott kutatás fejlesztési projektekhez nyújtott támogatásából valósult meg 2005 és 2008 között. A projekt koordinátora a SMARAGD-GSH Kft., a projekttagok a Miskolci Egyetem Hidrogeológiai-Mérnökgeológiai Tanszéke és az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság voltak.